biskut ni memang simple dan sedap..sape yang suka biskut yg berlemak memang sesuaila sebab kita pakai susu tepung..
Bahan2
250g mentega
400g tepung gandum
100g susu tepung
1 biji telur
1/2 sudu esen vanilla
170g gula halus
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu soda bikarbonat
bahan utk salutan coklat
2 papan coklat masak
5 sudu susu cair
1 sudu besar mentega
Cara2
pukul telur dengan gula halus dan gula merah
masukkan esen vanilla
masukkan mentega dan pukul kagi
masukkan tepung yg telah diayak bersama tepung jagung dan soda
masukkan susu tepung
uli hingga sebati
bentukkan adunan bulat2 (kecik2 mcm guli)
bakar biskut dalam suhu 160 darjah dalam masa 20 minit
utk salutan coklat plak
masak secara double boiling
masuk coklat masakan yang telah dipotong halus
masukkan 1 sudu besar mentega
masukkan susu cair dalam 5 sudu atau sampai kepekatan coklat yang sesuai
lepas tuh masukkan biskut yg telah siap dibakar dalam acuan kertas
lepas tu tuang coklat yg telah dimassak td dgn menggunakan sudu dan pastikan sekuruh permukaan disaluti dengan coklat
lepas tu barulah letakkan coklat rice
biarkan hingga sejuk br simpan dlm tupperware
No comments:
Post a Comment