Thursday, October 7, 2010
Wednesday, October 6, 2010
Kari Kepala Ikan
Bahan2
kepala ikan yg besar punyerla
5 btg bendi
1 biji tomata
2tangkai cili hijau besar
1 sudu halba campur
3 sudu serbuk kari ikan, 2 ulas bwg merah besar, 3 ulas bawang putih, sedkit halia semua ni dikisar
sedikit asam jawa paste
garam dan gula secukupnyer
Cara2
tumiskan halba sampai naik bau.
masukkan bahan yg dikisar
masukkan ikan, asam jawa, garam n gula
last sekali masukkan sayur bendi dan tomato
Sotong masak kunyit
bahan2
sotong
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
sedikit kunyit
1 sudu ciliboh
secubit garam
secubit gula
Cara2
masukkan sotong dalam kuali (jgn letak air atau minyak)
biarkan sehingga sotong lembut
masukkan bwg besar n bwg putih
masukkan kunyit
masuk garam dan gula
masak hingga sebati
Bubur jagung
Bahan2
jagung (3 tongkol)
100g sagu
1 ketul gula merah
daun pandan
1 cwn santan cair
1 cawan air
secubit garam
Cara2
rebus sagu sehingga masak
masukkan santan dan secawan air
masukkan jagung
masukkan daun pandan
masukkan gula merah dan secubit garam
kalaun kurang manis masukkan gula pasir secukup rasa
Homemade Nutella
resepi sy try2 jer..tp sedapla jugak..kalau berani cubela..
Bahan2
1 cawan serbuk koko
50g coklat masakan
100 ml whipping cream
2 sudu butter
gula secukup rasa
Cara2
Panaskan kesemua bahan dgn kaedah double boiling
larutkan sehingga semua bhn cair kemudian sejukkan.
boleh dimakan dgn roti
Sambal Tauhu
Bahan2
4 keping tauhu
i buji bawang merah besar
3 ulas bwg putih
2 sudu ciliboh
secubit garam
1 sudu sos tiram
1 sudu teh gula
Cara2
goreng tauhu yang telah dipotong dan asingkan
tumiskan bawang putih dan merah yang dipotong nipis
masukkan ciliboh dan sos tiram
tumins sehingga nail bau
masukkan tauhu yang telah digoren, garam n gula
gaul sebati
dan hiaskan dgn daun sup
Subscribe to:
Posts (Atom)